Yeniden doğamam, yine de hayat devam ederken olup biteni değiştirebilirim-Fruits Basket

3 Eylül 2010 Cuma

Eski bir eski: ilk müze


Tarihi anımsatmak istediğine göre gurur duyduğu bir tarihi vardır ilk müzeyi kuran ülkenin diye düşündüm. Halbuki müze kavramı biraz farklıymış.
Dünyanın ilk müzesi M.Ö. 300 yılında İskenderiye şehrinde I. Ptolemaios zamanında kurulmuş. Yeni devletin ilk hükümdarı ilk müzeyi,3 günlük tarihlerini sergilemek için değil geleceğe yatırım yapmak için bir bilim merkezi olarak kurmuş. Ünlü İskenderiye Kütüphanesi'ni de kapsayan müzede dünyanın dört bir yanından getirilen bitki ve hayvan örnekleri, rasathane, anatomi odası gibi her telden bilime hitap eden bölümler bulunuyormuş. Arşimed, suyun kaldırma kuvvetini bu merkezde yaptığı çalışmalar sonunda keşfederken, Eratosthenes dünyanın çapını, Öklit ise geometrinin kurallarını İskenderiye ve kütüphanede yaptığı araştırmalarla ortaya koyuyor...muş. Böyle faydalıda olmuş . 4. yüz yıla kadar varlığını sürdürdüğü bilinsede ne zaman, neden, kim tarfından yok edildiği bilinmiyor. Faili mechul bir şekilde şey yoluna gitmiş yanmış yani. Böyle oluncada isteyen istediğini suçlayabiliyor işte. 2002 yılında eski kütüphanenin yerinde Yeni İskenderiye Kütüphanesi kurulmuş.Fotoğraftaki

Gelelim ülkemize...1846 yılında, Sultan Abdülmecitin emri ile, eski ve ganimet silahlar Aya İrini Kilisesi'nde toplanmış. 1868 de Müze-i Hümâyûn adını alıp, Mr. Goold ilk müdür olarak atanmasıyla tam bir müze olmuş. Mr. Goold'un ne alaka olduysa bilinmiyor.
Kaynaklar:
http://www.turkcebilgi.com
http://tr.wikipedia.org
http://www.tarihim.org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder